Az idei Digitális Témahét keretein belül valósítottuk meg az Erasmus+ Safe netizens projekt magyarországi cserediák programját. Ezen a héten az érintett magyar és külföldi diákok angol nyelvű robotikafoglalkozáson vehettek részt, amelyen az iskolai eszközkészlet segítségével építettek, majd programoztak robotot.

Eszközeink Japán egyik legelismertebb taneszköz fejlesztő cégétől származnak. Japánban nagy hagyománya van az iskolai keretek között tartott robotikafoglalkozásoknak, egészen kisiskolás kortól kezdve. A készlettel megvalósítható feladatok fejlesztik a tanulók matematikai-, logikai-, és kombinációs képességeit.

A foglalkozás során a csoportok először a robotot építették meg építőkockákból, amelyet programozható tégla segítségével tettek „önjáróvá”. A feladatok között volt rajzoló robot, önvezető autó is. A programozási felület SCRATCH alapú, így annak felépítését már többen ismerték. A programok összeállításában segítséget nyújtott néhány programozási kártya, amelyek egyszerű mozgások parancssorait tartalmazzák. A foglalkozás végére a robotok elvégezték a kiadott feladatokat.